Häftad, Svenska, 2015
Vad händer egentligen med oss och vår arbetsmiljö när kollegan eller chefen har psykopatiskt beteende och du utsätts för det dagligen?
Vem är egentligen psykopat och varför ljuger de och manipulerar både ledningsgrupper, medarbetare och kollegor? Hur hanterar man det och går det att skydda sig på jobbet mot psykopaten? Vem ska man i så fall vända sig till? Finns psykopater överhuvudtaget eller är det bara ett skällsord?I den här boken ger författarna dig svar på dessa frågor och fördjupar sig i viktiga ämnen på arbetsplatsen som lögn, empati, psykologiska kontrakt och whistleblowing. De visar också på konsekvenser och kommer med uppmaningen att ta hjälp.
Du är inte ensam om att känna dig förvirrad, chockad och utan självförtroende, om du drabbats.Lisbet Duvringe och Mike Florette med erfarenheter och akademiska utbildningar i psykologi, retorik, organisation och ledarskap har samtalat med ett stort antal personer som upplevt psykopatiska beteenden på sina arbetsplatser.
Författarna tar hjälp av tvärvetenskaplig forskning inom ämnet för att hjälpa läsaren att göra psykopatiska drag inom arbetslivet mer igenkännbart. Boken är för dig som eventuellt mött ett psykopatiskt beteende på jobbet och vill hitta ett förhållningssätt.
Mini-ebok Svenska, 2020
Intresset för psykopater och psykopatiskt beteende har ökat i samhället inte minst bland yngre. Varje vecka får vi mejl, telefonsamtal och handskrivna brev från människor som drabbats och som vill diskutera och lära sig om psykopatiskt beteende. Det är som om en dammlucka har öppnats och det tycks finns ett desperat behov.
Vi skulle vilja påstå att det är ett samhällsproblem och att det är viktigt att få fram i ljuset vad som sker bakom dörrarna i hemmet, på jobbet och andra ställen där man gradvis utsätts och exponeras.
Psykopatiskt beteende behöver tas på allvar, menar James Fallon, professor i neuropsykiatri och hjärnforskare.
Välkommen du som vill lära mer till
”I huvudet på en psykopat”!
Lisbet Duvringe & Mike Florette
Mini-ebok Svenska, 2021
Forskning visar att du ska tänka smått för att inte skjuta upp saker utan istället få dem gjorda. Ett litet steg är allt du behöver börja med, det förändrar allt och ger resultat!
Att skjuta upp saker gör vi alla lite då och då, det är egentligen helt normalt! Men intresset för hur vi får saker att hända, hur vi skapar förändring och hur vi når framgång har ökat i samhället.
Från och med nu kan du sluta hänga upp din, teamets eller organisationens förändringar på endast motivation och vilja. Att tänka smått är viktigare än all motivation i världen.
Beteendeforskaren, kändisen och Top 10 gurun, BJ Fogg, som skrivit New York Times Bestsellern, "Tiny Habits" (Mikrovanor på svenska) (Fogg, 2020) har i sitt beteendelaboratorium på Stanford Universitet i Kalifornien upptäckt en enkel och effektiv beteendemodell som istället ger resultat, Tiny Habits®metoden. Den visar att mikrosteg är viktigast, viktigare än motivation. Modellen går ut på att göra beteenden du önskar enklare att utföra och därmed göra det lättare att forma en ny vana, mikrovana, som rotar sig och växer! Läs mer om hur du enkelt och effektivt når resultat!
Mini-ebok Svenska, 2020
Stress är något naturligt som vi behöver för att kortsiktigt få extra energi i situationer där vi upplever fara eller ett hot. Men i dagens moderna samhälle ser vår stenåldershjärna andra hot än lejon och tigrar. Lån, dagishämtningar eller arbetslöshet skapar ett konstant stresspåslag utan återhämtning.
Vi behöver en viss mängd stress för att fungera men när återhämtningen uteblir kan vi till och med få skador på hjärnan. Så frågan är, hur får vi återhämtning och balans?
Välkommen till ”Hantera stress för balans & återhämtning”!
Lisbet Duvringe & Mike Florette